WordPress

WordPress Güncellemesinden Önce Dikkat Etmeniz Gereken 3 Şey

Günümüzde WordPress internetin büyük bir bölümünü kapsıyor. Hem kişisel hem de kurumsal birçok web sitesi WordPress altyapısını kullanarak web sitelerini yayınlıyor. Bu çoğu siteye büyük bir avantaj getiriyor. Çünkü WordPress’in sunduğu tema ve eklentiler sitenizin yönetimini oldukça kolaylaştırıyor. Aynı zamanda hiç programlama dili bilmeseniz bile hazır eklentiler sayesinde sitenizde hayal edebileceğiniz birçok şeyi de gerçekleştirmenize olanak sağlıyor.

Durum böyleyken, böylesine büyük kitleler tarafından kullanılan bu yazılıma saldırmak isteyen de çok fazla kötü niyetli kişi var. Dünyada bunun üzerine çalışan bu kötü niyetli kesim, bu durumu kendileri için bir avantaja dönüştürmek istiyorlar. Çünkü eğer WordPress üzerinde bir güvenlik açığı bulabilirlerse bu binlerce web sitesinin içerisine sızabilecekleri ve zararlı yazılımlarını yerleştirerek internette istedikleri hamleyi yapabilecekleri anlamına geliyor. İşte bu yüzden WordPress belli aralıklarla güvenlik güncellemeleri yayınlıyor. Bu güncellemeleri yapmak siteniz için hayati derecede önemli. Çünkü güncellemesi yapılmamış bir web sitesi dışarıdan tüm saldırılara açık olacaktır. Dışarıdan bir saldırganın sitenize yerleştireceği yasadışı bir içerik veya kod ile site sahibinin başı çok ağrıyabilir. Bu yüzden her zaman güncellemeleri takip edin ve güncellemeleri zamanında yapmaya özen gösterin.

Peki güncelleme yapmadan önce dikkat etmeniz gerekenler hakkında düşündünüz mü? Her güncellemenin sonu sizin için iyi bitmeyebilir. Bu yüzden önlem alarak işinizi sağlama almak çok önemli. İşte güncelleme öncesi yapmanız gereken 3 şey.

1. Web Sitenizi Yedekleyin

Yedekleme yapmak, sitenizde önemli bir işlem yapmadan önce mutlaka yapmanız gereken işlemlerden en önemlisidir. Çünkü yaptığınız herhangi bir işlemin sonu kötü biterse, yarıda kalırsa, siteniz uyumsuzluk gösterirse geriye dönüş için ihtiyacınız olan şey bu yedek dosyasıdır.

WordPress’in çıkarttığı yeni sürümler her zaman eklenti ve temalarınızla uyumlu olmayabilir. Saat gibi işleyen web siteniz güncelleme sonrasında bozuk olarak karşınıza çıkabilir. Siteniz belki de hiç açılmayabilir. Belki de güncelleme yarım kalacak ve yarım kaldığı için dosyalarınız zarar görecek. Bu her zaman olacak bir şey değil, ancak başınıza gelme ihtimali olan bir durum. Bu yüzden her zaman en kötü senaryoyu düşünerek hareket edin.

WordPress güncellemesinden önce hosting panelinizden bir yedek dosyası indirin. Sitenizin son iyi çalışan halini mutlaka bilgisayarınıza da indirerek saklayın. Böylece sitenizin başına gelebilecek kötü bir olay sizin geriye dönüşünüzü kolaylaştırır.

Beyaz Hosting’de yedek almak için cPanel veya DirectAdmin kontrol panelinize bağlanıp, yedekler bölümünü ziyaret etmeniz gerekiyor. Sonrasında yedek alma butonuna tıklayarak sitenizin yedeğini kolayca alabilirsiniz.

bilgisayar masa

2. Tema ve Eklentilerinizi Güncelleyin

WordPress’i güncellemeden önce tema ve eklentilerinizin son sürüm ile uyumlu olup olmadığından emin olun. Eğer güncel ve kaliteli eklenti ve temalar kullanıyorsanız muhtemelen yapımcısı tarafından bir güncelleme yayınlanmıştır. Bu güncellemeler sizin sitenizi bir sonraki WordPress sürümü ile sorunsuz çalışacak şekilde ayarlar.

WordPress güncellemesini genellikle çıktığı gün yüklemeyin, en az bir kaç gün bekleyin. Böylece tema ve eklentilerinizin yapımcısı bu süre içerisinde eğer hatalar varsa bunları yeni sürüme göre düzeltecektir. Siz de her şey hazır olarak WordPress güncellemesini yapabilirsiniz.

Unutmayın, eğer tema veya eklentileriniz yeni WordPress sürümü ile uyumlu değilse, siteniz bazı fonksiyonlarını kaybedebilir veya düzgün görüntelenemeyebilir. Belki de açılma sorunu yaşayabilir. Bu yüzden bundan emin olun. Yine de eğer bir uyumsuzluk yaşarsanız bir önceki adımda söylediğimiz yedek alma işlemini yaptıysanız ortada sorun kalmaz. Yedekten eski sürümünüze geri dönersiniz ve yeni güncellemenin hataları düzeltmesi için beklersiniz.

3. Cache Eklentilerini Devredışı Bırakın

Cache eklentileri, yani önbellekleme yapan eklentiler, web sitenizi oldukça hızlandırır. Çünkü sayfalarınızı statik olarak kayıt eder ve iş yükünü hafifletir. Böylece sitenize giren ziyaretçiler bu önbellek üzerinden sitenizi görüntülerler. Bu a hız ve zaman kazancı anlamına gelir.

Ancak konu güncelleme olduğunda bu durum sorun yaratabilir. Çünkü önbellekten yine eski sürümü yükleyecek olan eklentiler yeni sürümden habersiz kalacaktır. Bu durumda bir çakışma yaşanır ve sitenizin bazı bölümleri düzgün gözükmez.

İşte bunu engellemek için cache eklentilerinizi güncelleme yapmadan önce devredışı bırakın. Böylece önbelleği hem boşaltacaktır, hem de güncelleme sırasında önbelleğe yeni sayfa almayacaktır. Güncelleme başarıyla tamamlandıktan sonra ise bu eklentileri tekrar aktifleştirebilirsiniz.

Sonuç olarak…

Bu 3 gerekli işlemi her güncelleme sırasında gözden geçirmeyi unutmayın. Bunu bir alışkanlık haline getirirseniz uzun vadede önünüze çıkabilecek sorunlardan kurtulmuş olursunuz. WordPress güncellemesi korkulacak kadar sorun çıkaran bir işlem değil. Genellikle 1-2 dakika içerisinde tamamlanır ve eğer siteniz çok çok eski bir temaya sahip değilse muhtemelen temanız da sorun çıkarmayacaktır. Yine de bu önlemleri almakta kararlı olun.

Daha Fazla Göster

Beyaz Hosting

Türkiye'nin hızlı, güvenli ve limitsiz web hosting sağlayıcısı. Güncel indirim ve fırsatlarımızdan haberdar olmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu