Yazılım

Linux Mint 20 Beta Çıktı

Linux Mint 20 için geriye sayım başladı. Popülaritesi gün geçtikçe yükselmeye devam eden ve en iyi kullanıcı deneyimi sunan Linux dağıtımları arasında yer alan Linux Mint’in yeni sürümüne kısaca göz atıyoruz. Özellikle Linux kullanmaya yeni başlayacaklar için önerilen bu dağıtım kolay kullanılabilen arabirimi ve hazırda yüklü olarak gelen bir çok uygulamasıyla herkesin beğenisini kazanıyor.

Linux Mint 20, “Ulyana” kod adıyla yakın zamanda stabil olarak çıkacak. Şu an ise Beta sürümü indirilmeye hazır durumda kullanıcılarını bekliyor. Stabil sürümün tam olarak hangi tarihte çıkacağı henüz açıklanmasa da yakın bir dönemde olacağı tahmin ediliyor. En son sürümü Ubuntu 20.04 altyapısını kullanıyor ve 2025 yılına kadar da resmi desteği sürecek.

Uzun süreli bir destek alacak olan Linux Mint’in çıkışı sevenlerini heyecanlandırdı ve biz de önümüzdeki haftalarda çıkacak olan stabil sürümde bizleri neler bekliyor bunlara kısaca değinelim istedik.

Linux Mint’in Yeni Özellikleri

Linux Mint, kendi blog sayfasında yakında çıkacak olan versiyonun üç farklı masaüstü ortamı ile geleceğini söyledi. Cinnamon, Mate ve Xfce masaüstü ortamlarından dilediğinizi Linux Mint 20 ile kullanabileceksinz. Önceki sürümlerden farklı olarak yalnızca 64-bit seçeneğiyle çıkacak. Bu da 32-bit versiyonunu kullananların versiyon 19 ile devam etmeleri gerektiğini gösteriyor. Eski sürümün 2023 yılına kadar resmi desteğinin devam edeceğini ve önemli güvenlik açıkları ve güncellemeleri bu yıla kadar alacağını da belirtmekte fayda var.

Yeni Tema ve Renk Seçenekleri

İşletim sistemine giriş yaptıktan sonra sizi karşılayan hoş geldiniz ekranı yepyeni seçenekleri size sunuyor. Daha önceki sürümlerde bulunmayan bu ekranda masaüstü renklerinizi değiştirip, tüm renk ayarlarını özelleştirebileceğiniz seçenekler sunulmuş. Aynı zamanda karanlık mod ve aydınlık mod arasında bir seçim yapabiliyorsunuz.

Linux Mint 20
Linux Mint 20

Ölçeklendirme

Linux Mint’in sunduğu en güzel özelliklerden birisi de yüksek çözünürlüklü monitörler için ölçeklendirme yapabilmesi. %100’den %200’e kadar ölçeklendirme yapabildiğiniz ekran ayarlarında özellikle 4K monitörlerde çok net bir masaüstü deneyimi yaşayabileceksiniz. Windows 10 ve MacOS hali hazırda bu ölçeklendirme özelliğini sunuyor ve kullanıcılarına “Retina” gibi kavramlarla keskin bir görüşü sağlıyor Buna benzer olarak keskin ve net bir görüntüyü Linux Mint aracılığıyla tecrübe etmeniz de mümkün.

Warpinator – Yerel Dosya Paylaşım Aracı

Yeni Mint sürümündeki en iyi iyileştirmelerden birisi de ağ üzerinde dosya paylaşımına yarayan Warpinator adlı araç için oldu. Artık bu araç işletim sistemiyle birlikte yüklü geliyor ve yeni arabirimi sayesinde yerel ağınızda dosya paylaşımı yapmak çok kolay bir hale geliyor.

İyileştirilmiş NVIDIA Optimus Desteği

Linux Mint 20 NVIDIA Optimus için geliştirilmiş özel sürücü desteğiyle geliyor. GPU’lar arasındaki geçişi kolaylaştıran görev çubuğundaki kısayol ile ayarlarınızı anında yapabileceksiniz.

Yeni Nemo Dosya Yöneticisi

Cinnamon masaüstü ortamında yer alan Nemo adlı dosya yöneticisinin performansı oldukça artırılmış. Özellikle klasörler arasında gezinme, küçük resim yükleme gibi işlemlerde eskisi gibi bir yavaşlık meydana gelmiyor. Bununla beraber Nemo arabiriminde artık jenerik ikonları da görmeye başlayacağız.

Linux Mint 20 nasıl indirilir?

Stabil versiyonu beklemeyip, beta olan sürümü indirerek hemen yeni sürümü tecrübe etmek isteyenlerdenseniz Linux Mint 20 beta versiyonunu hemen indirebilirsiniz.

İndirme sayfasına gitmek için burayı tıklayın.

Daha Fazla Göster

Beyaz Hosting

Türkiye'nin hızlı, güvenli ve limitsiz web hosting sağlayıcısı. Güncel indirim ve fırsatlarımızdan haberdar olmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu