Ağ / Network

Hangi hosting türü sizin için daha uygun?

Bir web sitesi kurmak istediniz veya bir işletme sahibisiniz ve internette yer almak istiyorsunuz. Eğer bu düşüncenizi gerçekleştirme aşamasına geldiyseniz o halde Web Hosting ile tanışma zamanınız geldi demektir. Çünkü bu işlemlerin tümünü bir hosting paketi satın alarak hayata geçirebilirsiniz. Nitekim çoğu kişi de günlük hayatında pek bilmediği ve duymadığı web sitesi barındırma ile ilgili kavramları sitesini kurarken öğrenmektedir.

İyi bir web hosting sitenizi vezir de edebilir, rezil de edebilir. Kötü bir hosting ile siteniz sürekli çökebilir, erişilemez hale gelebilir ve ziyaretçi sayınız azalabilir. İyi bir hosting ile de tam tersi olarak siteniz sürekli erişilebilir olur ve ziyaretçileriniz hızlı bir web sitesini ziyaret etmekten zevk alarak sürekli sitenizi ziyaret ederler. Elbette hosting başlı başına sitenizi ayağa kaldıramaz, ancak sitenizi ayağa kaldırabilmeniz için gerekli olan altyapıyı size sağlar. Bu da bize şunu gösteriyor ki iyi bir hosting seçimi başlangıç için çok önemlidir.

İşte bugünkü yazımızda size bir hosting satın alırken bilmeniz gereken bazı temel noktaları kısaca yazacağız. Yine de birçok durumda olduğu gibi, burada da okuduklarınızla tam olarak her şeyi tecrübe etmeniz mümkün olmayacak ve daha çok öğrenmeniz gerekenleri hosting sahibi olup kullandıkça tecrübe edinerek öğreneceksiniz.

Öncelikle ihtiyacınız olan hosting türünü belirlememiz gerekiyor. Hangi tür bir hosting hizmetine ihtiyacınız var? Hangi hosting türü sizin için daha uygun? Bunu biliyor musunuz? Eğer biliyorsanız birinci aşamayı geçtiniz demektir. Bunu öğrenmek için hosting türlerine bir bakalım.

Paylaşımlı Hosting

İlk olarak Paylaşımlı Hosting adı verilen türe bakabiliriz. Bu dünyada en yaygın olarak kullanılan web hosting türüdür. Nitekim fiyatı uygundur ve birçok özellik beraberinde gelir. Adından da anlaşılacağı gibi bu tür bir hosting hizmetinde web siteniz ile diğer insanların web sitesi aynı sunucunun kaynaklarını paylaşırlar. Bir sunucu düşünün, bu sunucu içerisinde tüm yazılımlar internet sitesi yayınlamak üzere tasarlanmış ve kullanılıyor. Ve hosting şirketiniz size kurduğu bu sunucudan belirli bir kaynak veriyor. Siz de bu kaynağı diğer tüm insanlarla birlikte paylaşarak kullanıyorsunuz. Sunucuda 24 adet işlemci çekirdeği varsa, bunu 100 site birlikte kullanabilir. Sunucuda 2TB disk varsa, sunucudaki 100 site bunu birlikte kullanabilir. Diskin tamamını tek site kullanmaz, ancak paylaşımlı olarak tüm siteler bu kaynağa ortak olurlar. İşte sunucuyu ve kaynakları paylaşan hosting türüne paylaşımlı hosting adı veriliyor.

Paylaşımlı Hosting de aslında kendi içerisinde farklı bölümlere ayrılabilir. Örneğin, Beyaz Hosting’den paylaşımlı olarak bir hosting paketi satın almak isterseniz karşınıza birçok farklı paket çıkacaktır. Bu paketlerin en ucuz olanı size 1 İşlemci çekirdeği kullanmaya izin verirken, en büyük paket 4 veya 6 çekirdek kullanmanıza izin verebilir. Demek ki iyi bir hosting paketi ile paylaşımlı hosting sahibi olduğunuzda sitenizi daha hızlı kullanmanız ve kaynaklardan daha yüksek şekilde yararlanmanız mümkün olabiliyor. Bu da bize sunucu aynı olsa bile, kaynakların eşit olarak dağıtılmadığını gösteriyor. Yüksek performans istiyorsanız, daha hızlı bir web sitesi deneyimi istiyorsanız o halde daha çok sistem kaynağına ihtiyacınız olacaktır.

Hosting paketi yetersiz gelirse ne olacak?

Peki yetmediği yerde ne olacak? Cevap basit, yükseltme işlemi yapmanız gerekecek. Örneğin, Beyaz Hosting’in Limitsiz M paketini satın aldınız ve ziyaretçi sayınız zaman içerisinde çok arttı. Bu durumdan dolayı insanlar sitenize girmek isterken daha yavaş girebilir. Çünkü sitenize giriş talebi çoğaldıkça sitenizin kaynak tüketimi de artacak. Ve sizin 1 İşlemci gücünüz varsa, bu yetersiz gelmeye başlayacaktır. Bu durumda 4 İşlemci gücüne sahip olan Limitsiz XL pakete geçtiğinizde kaynak kullanım hakkınız tam 4 kat artacaktır. Bu da sitenizin hızlanması ve eski gücüne kavuşması anlamına gelir. Bu ve bunun gibi örnekler çoğaltılabilir. Ancak temel prensibin bu olduğunu bilmeniz yeterlidir.

ddr4 ram

VPS Hosting

Az önce paketinizin yetersiz geldiği bir olağanüstü durumdan bahsettik ve bunu hosting paketinizi yükselterek çözebileceğinizi anlattık. Peki ya paketinizi yükselttikten bir süre sonra ziyaretçi sayınız daha da artarsa ne olacak? İnsanlar yoğun bir şekilde sitenize girmeye başlarsa ve sistem kaynaklarını tüketiminiz yine tavan yaparsa ne yapmanız gerekir? İşte bu durumda karşınıza VPS Hosting hizmeti çıkıyor. VPS sunucu kiralayarak artık bir adım öteye geçmeniz gerekecektir.

VPS, İngilizce Virtual Private Server olan terimin kısaltmasıdır. Türkçe’de Özel Sanal Sunucu olarak tercüme edebiliriz.

Paylaşımlı Hosting’de her şey hazırdı. Kontrol paneliniz vardı, yazılımlar yüklüydü. Her şey kurulu bir düzende ilerliyordu. Ancak kaynaklarınız sınırlıydı ve paylaşım halindeydiler. VPS sunucu kiraladığınızda bundan farklı olarak işletim sistemini siz kurarsınız. Kontrol panelinizi siz kurarsınız. Sitenizin hizmet verdiği sunucunun ayarlarını siz yaparsınız. Ve bunların tümünü kendi ihtiyaçlarınız dahilinde, özel olarak yapabilirsiniz.

Elbette, VPS sunucuların da bir limiti var. Örneğin, 2 İşlemci çekirdekli bir VPS sunucu da alabilirsiniz, 16 işlemci çekirdekli bir sunucu da alabilirsiniz.

Bu sanal sunucular da kendi içerisinde ayrılabilirler. Örneğin bir işlemciyi tamamen paylaşabilirler veya sadece kendilerine adanmış olarak da kullanabilir. Ancak her iki durumda da normal bir hosting paketinden çok daha hızlı çalışırlar.

VPS özellikleri nasıl olmalı?

VPS alırken dikkat etmeniz gereken özellikler işlemci, ram ve disk türüdür. Beyaz Hosting, sunduğu VPS hosting hizmetinde yeni nesil Intel işlemcileri, DDR4 Ram ile ve NVMe SSD disklerle bulundurur. Örneğin birçok firmadan VPS alabilirsiniz ve size 2 çekirdek işlemci gücü olduğunu söyleyebilirler. Ancak hangi 2 işlemcinin 2 çekirdeği? 15 yıl öncesinin teknolojisine ait bir işlemciden de 2 çekirdek alabilirsiniz, 1 yıllık bir sunucu işlemcisinden de 2 çekirdek alabilirsiniz. Eski olan 10 çekirdekli bir işlemci, yeni tek çekirdekli bir işlemciden daha az performans verecektir. Bu durumda sorgulamanız gereken şey hangi işlemci ile bu sunucuya sahip olacaksınız?

Yine aynı şekilde RAM performansı da önemlidir. 4GB RAM olan bir sunucu eğer masaüstü bilgisayarlarda kullanılan bir ram ile oluşturulmuşsa bu stabilite sağlamaz. Bu ramler DDR3 olabilir veya DDR4 olabilir. ECC olabilir veya NON-ECC olabilir. Bunu da bilmeniz sizin alacağınız performans için önemli bir kriterdir.

En önemli şeylerden birisi de disklerin türüdür. En iyi işlemci ve RAM sahibi olsanız bile, eğer diskler yavaşsa sunucunuz da yavaş olacaktır. İyi bir disk, kötü bir işlemciyi bile tolere edebilir. Disklerin boyutundan çok, verdiği okuma/yazma hızı önemlidir. Örneğin artık günümüzde SATA harddiskler sunucuda web sitesi yayınında değil, sadece yedekleme ve arşiv amaçlı kullanılmakta. Ancak araştırma yaparsanız VPS içerisinde satıldıklarını da görebilirsiniz. Bir SATA HDD ile paylaşımlı bir sunucuda alınabilecek hız eğer şanslıysanız maksimum 30-50MB/sn arası değişecektir.

Ancak bir SSD disk ile bu 400-500MB/sn hıza çıkabilir ve erişim süresi 0ms hızlı olabilir. Bundan daha da iyisi var. NVMe teknolojisi size bir SSD’nin çok daha üst hızını sunar. NVMe diskler ile bugün 4000MB/sn gibi hızlara ulaşmak mümkün oluyor. Bu da sitenizin ışık hızında işlem yapabilmesine, sunucunuzun ışık hızında güncelleme ve yüklemeleri tamamlayabilmesine olanak verecektir.

Beyaz Hosting’den VPS sunucu satın aldıysanız şanslısınız. Çünkü tüm VPS sunucularımızda NVMe disk altyapısını kullanıyoruz. Üstelik bunları DDR4 ECC Ram ve Intel Xeon Gold işlemci ailesiyle sağlayabiliyoruz. Bunun aslında ne kadar harika bir hizmet olduğunu eğer daha önce yavaş bir VPS hesabına sahip olduysanız anlayabilirsiniz.

server room

Dedicated Sunucu Hosting

Önce paylaşımlı hosting hesabı aldınız. Bir süre sonda yetmedi VPS’e geçiş yaptınız. Ve evet, bir süre sonra VPS bile sizin ihtiyacınızı gideremeyebilir. Veya çok özel projeleriniz olabilir, render almanız gerekiyor olabilir. Belki de oyun sunucusu kurmanız gerekti. Bu durumda bakmanız gereken hosting türü Dedicated Sunucu Kiralama hizmetidir.

Dedicated Sunucu bağımsız bir makineyi temsil eder. Paylaşımlı Hosting ve VPS’ler aslında bir dedicated içerisinde hizmet verirler. Ancak dedicated, başlı başına, kendisi hizmet verir ve tüm önceki türleri kendi içerisinde barındırabilir.

Dedicated Sunucu kiraladığınızda bir sunucuya tamamen sahip olursunuz. Yanına gitmeseniz dahi, uzaktan bu sunucuya tam olarak erişebilirsiniz. Sunucuyu açıp, kapatabilirsiniz. BIOS işlemleri için bağlanabilirsiniz. Yani klavye ve mouse kullanarak sanki önünüzdeymiş gibi ekranınızdan bu sunucuyu kontrol etme şansınız var. Buna KVM erişimi adı veriliyor.

Bu sunucularda sahip olduğunuz kaynaklar sunucunun kendi limitleri dahilindedir. Hangi işlemci takılıysa, o işlemcinin tamamına siz sahip olursunuz. Ve sizden başka hiç kimse bu işlemciye erişemez. Sadece sizin projeniz bu kaynakları kullanabilir.

Bununla beraber size performansı da beraberinde getirir. Ancak daha çok performans, daha çok masraf anlamına da gelebilir. Aldığınız yüksek hız size maliyet olarak geri dönecektir. Yine de bunu ihtiyacınız için aldığınızı düşündüğünüzde, masraf zaten kendisini tolere edecektir.

Hangi hosting hizmetini satın almalısınız?

Sonuç olarak hangi hosting hizmetini satın alacağınıza ihtiyacınızın ne olduğunu bilerek karar vereceksiniz. Eğer yeni başlıyorsanız, muhtemelen paylaşımlı bir hosting hizmeti için yeterli olacaktır. Daha fazlası için ihtiyacınız olduğunda yükseltme yapma şansınız her zaman var.

Bir blog sitesi başlatacaksanız WordPress sizin için uygun bir başlangıç olacaktır ve WordPress Hosting paketlerine göz atmanızda fayda var.

Özel bir projeniz varsa ve hangi türü seçeceğinizi bilemiyorsanız da Beyaz Hosting müşteri hizmetleriyle iletişime geçerek size en uygun hosting türünün keşfedilmesini sağlayabilirsiniz. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız.

Web Hosting sektörü oldukça geniş bir pazara sahip ve iyi bir hosting satın almak da kötü bir hosting satın almak da sizin elinizde. İyi bir hosting için mutlaka iyi donanımlara sahip bir sunucuyu tercih etmenizde yarar var. Bununla beraber paketinizin getirdiği kısıtlamalar var mı? Bu kısıtlamalar sizin için yeterli mi bunu sorgulamalısınız.

Beyaz Hosting olarak size en iyi hosting paketlerini en uygun fiyatlarla sunmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşıyoruz. Binlerce mutlu web hosting kullanıcısı arasında sizi de görmek bizi çok mutlu edecektir. Eğer şu an araştırma içerisindeyseniz gelin paketlerimizi beraber inceleyelim. Unutmayın, web sitenizin hosting performansı ziyaretçileriniz için çok önemlidir.

Daha Fazla Göster

Beyaz Hosting

Türkiye'nin hızlı, güvenli ve limitsiz web hosting sağlayıcısı. Güncel indirim ve fırsatlarımızdan haberdar olmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu