Ağ / Network

IP Adresi Nedir? IP Nasıl Bulunur?

İnternet Protokolü Adresi teriminin kısaltması olan IP adresinin ne olduğunu basit bir örnek ile açıklayabiliriz. Her vatandaşın bir vatandaşlık numarası olduğu gibi, internete bağlanan her cihazın da kendisine özel aldığı bir numara bulunur. Bu numaraya IP adresi denir. IP adresi sizin internette kim olduğunuzu tanımlar. Nasıl ki bir polis sizi tanımak için sizin kimlik numaranıza bakıyorsa, bir web sitesi veya bir uygulama da cihazınızın kim olduğunu tanımak için onun bağlandığı IP adresine, yani kimlik numarasına bakar.

Yalnızca kullandığımız cihazların değil, aynı zamanda web sitelerinin de kendilerine özel bir IP adresi bulunur. Kimi zaman paylaşımlı olarak kimi zaman ise sadece kendisine ait olarak bir IP adresine sahip olurlar. Genellikle web siteleri bulundukları sunucuların IP adresini alırlar. Sunucular da internete bağlanan bir cihaz olduğu için, tıpkı evimizdeki ve elimizdeki cihazlar gibi onların da bir kimlik numarası alarak internete çıkmaları gerekir.

Unutulmaması gereken şeylerden birisi de IP adresi sahibi olmadan internete bağlanamayacak olmamızdır. Eğer cihazınız IP adresi almamışsa, bu durumda internete çıkışına izin verilmez. Bugün evlerimizde kullandığımız modemler bizi internete bağlarlar. Eğer internete bağlanamıyorsak, muhtemelen bu modemimizin IP adresi alamamasından dolayı kaynaklanır. Böyle bir durumda internet sağlayıcımıza telefon ederiz ve onlar da modemimize müdahale ederek yeni bir IP adresi verirler veya IP alamama nedenini araştırarak IP alabilmesini sağlarlar. Dolayısıyla internete bağlı olup olmadığımızı gösteren en temel kavram IP adresimizdir.

2882798 1000 x 668

IP adresi nasıl olur?

IP adresleri nokta ile ayrılmış dört ayrı sayıdan oluşur. Bir diğer ifadeyle noktalarla birbirinden ayrılmış dört tane 8-bitlik rakamdan oluşurlar. 1.1.1.1 veya 8.8.8.8 adresleri bir IP adresidir. 192.168.1.1 bir IP adresidir. Bilgisayarınızda buna benzer gördüğünüz sayılar IP adreslerini oluştururlar. Ancak bunlar yerel IP adresleri de olabilir. Örneğin, sizin evinizdeki internet bağlantınız sağlandığında, internet sağlayıcınız size 84.24.XX.XX gibi bir IP adresi verir. Ve modeminize bağlanan her cihaz internete bu IP adresi ile çıkar. Ancak modeminizin veya router cihazınızın da kendisine bağlanan cihazların kim olduğunu bilmesi gerekir. Evde eğer dört kişi modeme bağlandıysa, bunların hepsine ayrı yerel IP adresleri verir. Bu yerel IP adresleri genellikle 198.168.x.x ile başlayan adreslerdir. Eğer bir kişi size internete çıktığınız IP adresinizin ne olduğunu sorarsa, ona vermeniz gereken internet IP adresinizdir, yerel IP adresi değil. Çoğunlukla kullanıcılar yerel IP ile internete çıktıkları IP adresini karıştırırlar. Bunları bu şekilde tanıyabilirsiniz.

Bununla beraber IP adresindeki sayılar maksimum üç haneli olabilir ve 254’ten daha büyük bir sayı olamazlar.

İnternet IP adresimi nasıl bulabilirim?

O halde yerel IP adresimiz sadece modem veya router ile ilgili olduğundan, internete çıktığımız IP adresi lazım olduğunda onu nasıl bulabiliriz? Bunu elde etmenin birçok yöntemi var. En kolayı ise Google arama motoruna girerek “IP Adresim Nedir?” şeklinde bir arama yapmak. Açılan ilk 3 sonuçta çıkan web siteleri size IP adresinizi söyleyecektir.

Alternatif olarak modem arayüzünüze bağlanabiliyorsanız, modem arayüzünde internet bağlantısı kısmında hangi IP adresine bağlandığınız yazar. Eğer internete bağlanamadıysanız da size “Bağlı Değil” ifadesini gösterir. Bu durumda internet sağlayıcınıza telefon ederek IP alamadığınızı söyleyebilirsiniz.

IP Adresi Çeşitleri Nelerdir?

IP adreslerini statik ve dinamik olarak iki farklı şekilde tanımlayabiliriz. Statik IP denilen tür, sabit ve değişmez bir IP numarasının tanımlanmasını ifade etmek için kullanılır. Örneğin, internet sağlayıcınızdan aldığınız hizmetin Statik IP ile olmasını isterseniz, size bir sabit IP adresi tanımlarlar. Ve ne zaman internete girseniz IP adresiniz aynı kalır. Bu IP adresi sabit olarak sizinle kalır ve sizden başkası bu IP adresine sahip olamaz.

Dinamik IP ise değişebilen IP türüne denir. Eğer statik IP talebinde bulunmadıysanız, evlerinizde bağlandığınız internet hizmetlerinde size dinamik IP verilir. Bu durumda modeminizi her kapatıp açtığınızda size yeni bir IP adresi verilir.

Eğer bir web siteniz varsa sahip olduğunuz IP statik olur. Yani sitenize her girildiğinde bu IP adresi değişmez. Elbette Cloud sistemler ile artık her ülkeye farklı bir IP atamak mümkün. Ancak yine de sunucu IP adresi temelde aynı kalacaktır.

Aynı zamanda iki tür IP protokolü vardır. Bunlar IPv4 ve IPv6 protokolleridir. Şu an yaygın olarak kullanılan IP adresleri IPv4 üzerinden çalışırlar. Çünkü bütün cihazlarla uyumludur. Ancak yine de dört haneden oluşan ve maksimum 254’e kadar çıkabilen bu adresler kısıtlıdır. Matematiksel olarak 4.3 milyar IP adresine kadar üretilebilirler. Şu an internet çağında bu yetersiz kalmaktadır. İnternete giren cihazların artmasıyla da gün geçtikçe IP bulma sorunu yaşanması muhtemel olacak. Bu yüzden bunun yanında bir de IPv6 protokolü gelecek için bizi bekliyor.

IPv6 IP adresleri sekizli bloklar halinde ve iki nokta üstüste konularak ayrılmış sayılardan oluşmaktadır. Her bloğunda dört adet onaltılık hanelerle yazılırlar. Örneğin, 2500:DD93:1292:0000:0000:0000:0002 gibi. Burada 0 içeren gruplar yerden tasarruf etmek amacıyla dikkate alınmazlar ve böylece yer kaplamazlar. Yeni çıkan tüm cihazlar artık IPv6 desteğiyle gelirler ve yakın gelecekte internet standartları değişecek ve IPv4’ün yerini alacaktır.

IP Çakışması Nedir?

Her cihazın kendine özel bir IP adresiyle internete çıktığını söylemiştik. Aynı zamanda bunların cihazın kimliğini gösteren bir numara olduğundan da bahsettik. Bu durumda eğer iki farklı cihaz aynı IP’ye sahip olmak isterse bu durumda bir çakışma durumu yaşanır. Modem veya router cihazı bu iki cihazdan birisini devre dışı bırakır ve biri internete girebilir duruma gelir. Ve her seferinde bu şekilde bir çakışma yaşandığında, internet bağlantısı sürekli kesilir. Bu yüzden IP çakışması internete çıkışı zorlaştırır. Eğer cihazlarınıza otomatik IP alma seçeneğini işaretlerseniz, cihaz internete bağlanmadan önce aynı ağ üzerinde başka bir cihaz bu IP adresini kullanıyor mu diye kontrol eder. Ve eğer boş bir IP bulursa, oradan bağlantısını alır.

ip adresi bulma

IP adresinden adres nasıl bulunur?

İlk verdiğimiz örnekte IP adresinin vatandaşlık numaramız gibi olduğunu söylemiştik. Nasıl ki vatandaşlık numaramızdan bizim nereli olduğumuz bulunabiliyorsa, IP adresimizden de bizim nereden geldiğimiz görülebilir. Bu yüzeysel olarak herkes tarafından İlçe ve Şehir bilgisi olarak görülebilir. Ancak tam açık adresi ve nokta atışı konum bilgisini yalnızca özel cihazlarla internet sağlayıcınız görebilir. Bu tür bir IP lokasyonu bulma işlemini kullanmaya yalnızca resmi kurumlar yetkilidir.

IP adresi nasıl gizlenir?

Bazen güvenlik kaygısı ile IP adresinizi gizleme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Girdiğiniz web sitelerinin sizin IP adresini görmemesini sağlamak ve gizlenmek için çeşitli yöntemler mevcuttur. Örneğin, VPN servisleri sizin IP adresinizi gizlemeye yararlar. VPN bağlantısı yaptığınızda siz kendi IP adresiniz ile VPN sunucusuna bağlanırsınız. VPN sunucusu üzerinden internete girersiniz. Böylece bir web sitesine girdiğinizde o site sizin değil, VPN şirketinin IP adresini görür. Böylece kimliğinizi tüm web sitelerinden korumuş olursunuz. Yine de VPN kullanmak sizin IP adresinizin tamamen gizli olacağını garanti etmez. Eğer suç teşkil eden bir işlem yapıldıysa, araştırma ile IP adresiniz yine de keşfedilebilir ve bu bilgiler VPN şirketinden alınabilir.

Daha Fazla Göster

Beyaz Hosting

Türkiye'nin hızlı, güvenli ve limitsiz web hosting sağlayıcısı. Güncel indirim ve fırsatlarımızdan haberdar olmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu